Guvernul României a alocat 241 de milioane de lei pentru monitorizarea cu brățări electronice a agresorilor Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați salută acest demers deosebit de important, întrucât protecția victimelor violenței domestice este prioritară, iar dispozitivele vor fi folosite cu întâietate pentru monitorizarea persoanelor care au ordin de protecție.

În 2022, Guvernul va aloca 32 de milioane de lei pentru achiziționarea a 964 de kituri de monitorizare (brățări electronice), împreună cu programele informatice necesare.

Un număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronică se vor achiziționa până în anul 2025. Agresorii cu ordin de protecție vor fi monitorizați prin GPS cu ajutorul unei brățări. În cazul în care măsurile de protecție impuse de ordin (distanțe fizice) vor fi încălcate, autoritățile sunt alertate automat, grație sistemului de monitorizare, putând asigura, astfel, o intervenție rapidă pentru păstrarea siguranței victimelor.

Această acțiune este absolut necesară, întrucât este complementară serviciilor deja existente dedicate victimelor violenței domestice dezvoltate în cadrul programelor și proiectelor ANES, precum rețeaua națională inovativă integrată de locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională din Proiectul “VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”. Doamna Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: „Nu ne oprim aici. Trebuie să avem programe prin care să prevenim orice act de agresiune. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a propus formarea unui grup de lucru din care să facă parte Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății pentru promovarea proiectelor de non-agresivitate.”